Bodil Christensen, Horne

Skumfiduser

På cykeltur til Skagens Gren

Der er 6000 kilometer cykelrute, hvis man vil følge de små blå cykler med et ”et-tal” og ”Nordsøruten” rundt i Danmark, Holland, Nordvesttyskland, Belgien, Frankrig, England, Norge og Sverige. Der er skilte, der viser vejen, der går langs stranden (som i Åsgardstrand og Blokhus), langs skærgården i det svenske og norske og langs Vadehavet og det forblæste Vestjylland. Det er en rute, man altid kan slå ind på. Der er ganske særlig grund til at tage den del af ruten, der ligger i det nordlige Vendsyssel. Her er alt, man kan ønske af en sommercykeltur. Helt gratis. Glæden ved at bo i Vandkantsdanmark er stor en sådan dag, hvor vinden er fra vest, og man kan lægge ud på Nordsørutens etape fra Hirtshals til Skagen.  Mindst ni punkter for en god sommerdag bliver opfyldt her:

  1. Vejret er altid godt. Blæser det fra vest, så har man medvind på turen ud. Og måske lægger vinden sig til aften. Måske. Måske ikke. Se i så fald under punkt 8.
  2. Cykelstiens underlag varierer konstant. Der er asfaltvejen gennem skoven ved Lilleheden Klitplantage, ”tyskervejene” i beton inde i Bunken Klitplantage, grusveje til Tversted, skovveje af skiftende kvalitet og så er der cykelstien fra Hulsig til Skagen, der er helt fantastisk flad.
  3. Seværdighederne kommer i passende mængde. Udsigtstårnet på vejen til Tversted, Det blå Ishus, Råbjerg Kirke (med en gravsten for Aksel Schiøtz), Råbjerg Mile, Den tilsandede Kirke og så er der (og det er vigtigt for motivationen) et klart slutpunkt: Gåturen ud til Grenen og de to have.
  4. Forplejningen er overkommelig. Man kan købe ind i Tversted, spise ved Råbjerg Kirke (gode bord-bænke), en is ved Den tilsandede Kirke og så kan man slå sig ned på havnen i Skagen, når man har været på Grenen. Her er der så rigeligt at vælge mellem af spisesteder. De har alle sammen fiskefrikadeller. Og øl. Skal man cykle turen tilbage samme dag, så kan det dog anbefales at vente med forplejningszonen indtil man når til Skiveren Camping eller Tversted, hvor der er mange muligheder.
  5. Naturen er det helt særlige: udsigten, når man kommer fra Uggerby Klitplantage ud til broen over Uggerby Å. Blikket mod vandet med Østerklit i forgrunden. Råbjerg Mile i horisonten. Remmer og dobber på Hulsigstien. Og så er der Grenen med alle de turister, der ikke ses ude på cykelruten.
  6. Cykelhastigheden er netop det rigtige for at se på verden. Samtidig er cykelture fantastiske til at give oplevelser, man ikke vidste, man gerne ville have: Hugorme på stien (løft fødderne helt fra pedalerne!), rådyr, der forsvinder elegant ind i skoven, norske cykelturister, der gerne spørger om vej, kendte og ukendte cyklister, der hilser på alle, - og så alt det, man ikke altid ønsker: punkteringer, maskinskader og glemte regnjakker. Det må man tage med.
  7. Maden smager altid bedre, når den er medbragt i cykeltasken. Og kaffen er rigtig god, når den indtages ved Råbjerg Kirke. Endelig kan man se frem til gode is hvad enten det er i Tversted, Skiveren eller Skagen.
  8. Orker man ikke at cykle de 55 kilometer tilbage til Hirtshals fra Skagen, så kan man jo altid blive hentet, hvis der afregnes ved Skagen Bryghus, De blå Ishus eller andre rimelig fornuftige steder. Endelig går Skagerakkeren fra Grenen sidste på eftermiddagen, så man kan få sin cykel og sig selv med retur på en nem og billig måde.
  9. Og til stor glæde for alle nordjyder: Det er helt gratis at deltage i cykelturen. Man skal bare træde i pedalerne. Så er turen i gang.

Sådan er det også at bo i Vandkantsdanmark. Ikke blot har vi vores egne motorveje med god plads, men vi har altså også fantastiske cykelruter. Vil man prøve andre, så er der mange lokale ”panoramaruter”, der er Hærvejen, Limfjordsruten, Tolneruten og alle de andre, der kan give gode oplevelser og masser af frisk luft.

God tur.

P.S. http://www.visitnordjylland.dk/danmark/natur/paa-cykeltur - her kan man tjekke længde og terræn på en lang række ruter.

22-07-2016