Bodil Christensen, Horne

Skumfiduser

Nordjylland i med – og modvind

Sommerens cykelruter ligger med fin asfalt, rystende grus og til tider sand, jord og tysk beton. Der er al mulig grund til at se Nordjylland fra cykelhøjde. Det er gratis, det er sundt,  - og det giver masser af gode og uventede oplevelser.

Der er masser af cykelruter, der allerede er planlagt, kortlagt og skiltet, og derudover står det jo enhver frit for at cykle, hvor vinden nu kan føre hen. Det er en gratis fornøjelse, det koster kun i forplejning, vand og lidt kædeolie. Det kan anbefales. Som fastboende er det helt suverænt at have tid til at se de områder, der ligger øst og vest for E39 og E45 –motorvejene. Her er nogle anbefalinger, der kan tages i etaper på en helt almindelig cykel med cykelkurv, madpakke, kaffe og regntøj. Cyklister, der (som kronprinsesse Mary nævnte i sin fødselsdagstale til Frederik) er midaldrende og helst iført pangfarvet lycra, lidt for mange kilo og solbriller  samt en cykel med tynde dæk, - ja, de bør nok vælge andre ruter. Forslagene her gælder kun amatører, der har valgt brede dæk og cykler med mindre end 21 gear.

  1. Vestkyststien er nummer 1. Ikke kun på skiltene, men også i naturoplevelse er Nordsøruten/ Vestkyststien nummer et. Fra Skagen på Hulsigstien gennem Råbjerg Mile, Råbjerg Kirke, Tversted Plantage, (og det Blå Ishus) til Hirtshals og sydpå med Lønstrup, Løkken, Blokhus (og her er fem kilometer af ruten på stranden) mod Thy. Det bliver ikke bedre. Det er her, man også kommer til Hanstholm og kanonstillingen fra 2. Verdenskrig og dernæst Thy Nationalpark. Man kan fortsætte hele vejen til Tyskland, Holland og Frankrig, - men man kan også sætte cyklen bag på bilen og tage ruten i overskuelige etaper. Det er smukt, - hele vejen.
  2. Limfjordsruten fra Aalborg til Løgstør og tilbage syd for fjorden. Her møder man HansKirk-fiskernes område i Gjøl, dæmningen ved Øland og en masse små fiskerlejer. Der sælges is og kaffe overalt. Der fugle, der er fjord. Og man kan håbe på medvind.
  3. Østkystruten fra Aalbæk og sydpå er også god, særlig når man er nået gennem Frederikshavn  og får Sæby, Lyngså, Voerså, Asaa og Hou på ruten med udsigt mod Kattegat. Kattegat er også vandkant, selvom det ikke er ”det rigtige hav”. Ruten her er markeret med nummer 5.
  4. Den gamle Hærvej har nummer 3 ned gennem hele Jylland. Er man glad for bakker, så er det vejen at følge. Der er smukt (og bakket) hen over Jyske Ås og Dronninglund Storskov.
  5. Skal det være helt fladt og overskueligt, så vælg en en-dages-tur til Læsø. Færgen sejler klokken 8.00, man kan få en tur-pakke med cykelleje (uden gear, og det er der heller ikke brug for), frokost og færgebillet. Så kan man nå at cykle øen rundt, inden færgen går hjem sidst på dagen. Og Læsø – det er honningsalg, Læsø-salt og  saltsyderiet og der er tanghuse. Det er også en helt, helt flad ø, hvor  der er kort afstand til alting.

Frisk luft, motion og en god appetit følger med, men der er også mange bonuserfaringer, man kan tage med sig.

a) Det er vejen, der er målet. Man skal nyde det undervejs. Se på udsigten, glæde sig over medvind (de få gange, det sker), hilse på andre cyklister, tage turen op i Råbjerg Mile, besøge kirkerne undervejs, tjekke informationstavler og artsbestemme så mange fugle som muligt, når man kører over Gjøl og Øland.

b) Sæt dig overskuelige mål. Nok er vejen målet, men samtidig lærer man at sætte sig overskuelige mål. Turen må planlægges, ruten aftales og det er en succes at nå til destinationen i overskuelig tid. Ikke for langt, ikke for kort, - det gælder om at finde ”den nærmeste udviklingszone”, som det kunne kaldes med Vygotsky-didaktik.

c)  Vær fleksibel og omstillingsparat. Selv om målet er aftalt, ruten er lagt, og solen skinner, så kan der altid opstå nye og uventede situationer. Så må man justere. Er punkteringerne for plagsomme, regnen for strid, så sker det, at man mødeer et vildt hyggeligt keramikværksted med hjemmebagt kage og varm kaffe. Så kan enhver plan ændres.

God tur. Nordjylland og Vendsyssel er et fantastisk ferieland. VandkantsDanmark er det bedste – også om sommeren. Som fastboende kan man få samme gode oplevelser som de mange turister.

P.S. Og skulle man have lyst til at tage uden for sognet, så kan Kattegatleden fra Gøteborg til Helsingør stærkt anbefales.  370 kilometer cykelsti, der er kåret til Europas smukkeste cykelrute i 2018. Den er flad, smuk og fyldt med vand, skærgård og medvind.

P.S. S. Til tider regner det i dagevis, der kan være kuling fra sydvest og alt er gråt. Så kan man jo i stedet følge tour de France på tv. Det er også en cykeloplevelse.

Bodil Christensen

Møllegårdsvej 1 Horne

9850 Hirtshals

.

”Man skal have et sted at cykle hen”, sådan lyder en klassisk bemærkning her fra egnen, når motion og cykelentusiasme skal vurderes i forhold til hinanden.

07-07-2018