Skumfiduser

Cecilie Eken har 25 års jubilæum som forfatter

Ældre læsere (og dem er der heldigvis en del af) vil måske huske historien om de to Metter, der er ens, men dog så forskellige. Det er sang nummer 25 i en sangbog for børn. Harald Bergstedt skrev:

”Vi har hos os en bitte Mett’,

i grunden har vi to,

nemlig søde Mett’ og skidte Mett’,

det har vi, må I tro.”

Og så kommer historien om den søde Mette, der dækker bord, bager kage, passer på sit tøj, kommer når der bliver kaldt og altid er glad. Men der er jo også den ”skidte Mette”, der lyver, river dukkerne itu, sparker, snavser sig til og smider sig på gulvet, når hun bliver sur. Herlig moralsk fortælling fra en fjern tid, hvor opdragelsen var klar og kontant.

Cecilie Eken skrev i 2007 ”Mørkebarnet”, hvor hun skriver samme historie om et lysbarn og et mørkebarn:
”Der bor to piger i en dejlig have

Hvor solen skinner ned fra himlens blå

Et sted hvor der er tusind ting at lave

Og næsten ingenting man ikke må.”

”Mørkebarnet” er skrevet som en sonetkrans (et ret tjekket rimsystem i en gammel poetisk form), og den sidste sonet, mestersonetten giver moralen her i 2007:

”Og se, nu kommer far og mor til syne,

de indser det de ikke helt forstod:

At to er én der under samme dyne.”

Sådan er det nemlig i 2007, hvor forældrene må se, at mørkebarnet har gode sider, hun er frygtløs og skriger mod uhyrer og lader sig ikke kue. Det er ikke længere nok at være et lysbarn, der leger sødt og venligt i en have. Cecilie Eken vil ikke blot fortælle en god historie, hun vil også give livsmod til læseren, der kan se, at man også må være kampklar og frygtløs til tider, hvis man vil klare sig her i verden.

Cecilie Ekens ”Mørkebarnet” fik Kulturministeriets børnebogspris, det er vel den eneste sonetkrans skrevet til børn. Det vidner om en helt særlig sproglig fornemmelse hos forfatteren og det viser et særdeles godt håndværk, at få alt på plads i sonetkransens system. Nu har Cecilie Eken netop udgivet en ny bog til børn: ”Styrke”, hedder den. Og det er første del af en trilogi.

”Det der gør os til mennesker er, at vi kan gøre noget for andre. At vi kan gøre en forskel for dem.” Sådan lyder moralen i ”Styrke”. Når Cecilie Eken skriver en fantasy-bog, så er det ikke blot en bog med lyssværd, rumskibe, transportere, levende sten og kampe på teknologiske platforme, det er i bund og grund en fortælling om, hvad der gør os til mennesker.

Cecilie Eken siger selv om begrundelsen for at skrive fantasy og science-fiction at: ”Normalt har jeg svært ved at holde mig fra det fantastiske, og det skyldes nok, at jeg på den måde bedst kan sætte ord på nogle store ting, som vi alle skal forholde os til i livet: godt og ondt, kærligheden, døden, frygt og mod og den slags. For mig bliver det lettere at tale om, når jeg ikke er tvunget til at skrive helt realistisk, men kan liste mig ind på de store emner ad en mere eventyrlig vej.”

”Det levende sværd”, ”Den sorte safir”, ”Max Moro” – og nu ”Karana-galaksen”. Serierne er alle ”skriftet” af Cecilie Eken. Hun har også lavet billedbøgerne ”V”, ”Vingekatten, ”Heksehuset” og ikke mindst mestersonetten til børn ”Mørkebarnet”.

Og hun har skrevet ”Sikkas fortælling”, ”Sølvblomst”, ”Valravnen”, ”Natulv” og på ryggen af H. C.  Andersens ”Snedronningen” har hun skrevet ”For evigt din”. Derudover er der masser af  noveller, der er flere bøger, enkelte teaterstykker og i alt dette er der samarbejdsrelationer med mange faggrupper. Cecilie Eken er en af de meget prisbelønnede danske børnebogsforfattere. Hun mestrer mange genrer. Nu har hun 25 års jubilæum som forfatter. Der er grund til at glæde sig over hendes helt særlige sans for sproget vidde og prægnans.

Hovedpersonen i ”Styrke” hedder Saga, og hun skrifter sit liv. Og nu har vi muligheden for at læse med. Saga har stor Styrke i skriften. Det har Cecilie Eken også.

Og så skriver hun sig ind i tiden, samtidig med at hun skriver videre på traditionen fra H.C. Andersen, Harald Bergstedt og de mange fantasyforfattere. Voksne kan også læse med. Eller læse højt.

P.S. Hvis der skulle være en læser, der husker, fra hvilken sangbog jeg har teksten, så skriv gerne og fortæl det. Så kan jeg sove roligere om natten.

 

Bodil Christensen

Møllegårdsvej 1 Horne

9850 Hirtshals

boc@ucn.dk