Skumfiduser

Sker der noget i VandkantsDanmark?

Til tider bliver der spurgt: Sker der noget i VandkantsDanmark? Her er svaret oftest ganske kort: ”Nej, der sker ikke noget. Alt er stille. Herligt!”

Her er ingen Distortion-festival, her er ikke Nordeuropas største Karneval (og dermed heller ikke Nordeuropas største glemte-sager-lager), her er ingen Roskilde Festival, ingen Prides af nogen art, og der er heller ingen Pusherstreet og bandeopgør.

På den vis sker der ikke meget her i Vandkanten.

Sker der noget, så er det udelukkende fordi nogen gør noget, for at få fest, farver, fodbold og festivaler til byerne.  ForeningsDanmark er stærkt repræsenteret vest for Storebælt. Jo længere væk man kommer fra Rådhuspladsen, jo flere er engagerede i lokale foreninger af vidt forskellig slags. Det er alt fra lystfiskere til læseklubber, der er cykelklubber og sejlsport,  der er rideklubber og racekatteklubber. Og så er der idrætsforeningerne store mangfoldighed.

Enhver forening har brug for mange frivillige ledere og hjælpere. Der skal laves aktiviteter, der kan samle, og derfor skal der altid igangsættes initiativer, der kan give penge til arbejdet. Derfor bruger mere end 2000 frivillige nogle sommerlune junidage som parkeringsvagter, ølskænkere og opryddere på Hjallerup Marked. Derfor er der frivillige, der får Musik på Volden i Klarup til at lykkes, og mountainbikeløb i Rold Skov og ThyRock til at blive gode oplevelser for mange.

Mange af landsdelens små byer gør som beboerne i Horne: De arbejder sammen om de fleste projekter. Når ”Det grønne Hjørne” med skaterbane, bålhytte og svævebane er realiseret, så skyldes det en aktiv borgerforening, der har kunnet mobilisere store mængder frivillig arbejdskraft. Og det er så (i en by med 723 indbyggere) ofte de samme frivillige, der i pinsen tilbragte tre dage i arbejdet for Slagter Winter Cup i fodbold. Der er masser af arbejde, der er blevet leveret – helt uden anden afregning end godt humør, gode kolleger, gode bemærkninger og hyggelig samtale over kaffen eller flæskestegen.

Det er ulønnet arbejde, men man får en hel del viden og kompetencer, man ikke vidste, man gerne ville have. Man lærer kursen på norske kroner, man lærer at organisere bespisningen af 400 sultne nordmænd, man lærer at pommes frites sagtens kan spises som morgenmad, man lurer mange innovative løsninger af, når uforudsete problemer opstår, og man hører utrolig meget nyt om lokalområdet.

Det er også de samme frivillige (fra Horne, Hirtshals, Aabyen og omegn), der hjælper til under ”Musik Under Trappen” på havnen i Hirtshals, til Fiskefestivalen i august, og det er frivillige, der arrangerer kunstudstillinger på Hirtshals Fyr.

Og udover de mere ”eventprægede” aktiviteter, så er der arbejde hele året rundt for

”de grå mænd”, beboerforeninger og bestyrelser, trænere, ledere og formænd af alle slags, der alle vegne sørger for, at lokalsamfundet fungerer med overskud i godt humør og gode initiativer.

Det er imponerende at se, hvorledes et helt grønt fodboldstadion i løbet af en aften kan forvandles til  Cup-stadion med telte, affaldsstativer, informationstelt, cafeteria og stævnesekretariat. Og det er lige så imponerende at se, hvordan der går et par timer fra sidste pokaloverrækkelse og til der står et helt ryddet fodboldstadion. Det er et samarbejde, der er baseret på en høj grad af ansvarlighed overfor lokalområdet.

Det er her, man får ”kulturel kapital” i store mængder, man får et netværk, der er Linked-in i virkeligheden, og man får øjnene op for, at alt kan lade sig gøre, hvis bare der er fælles vilje til at yde en indsats.

Så jo, til tider sker der noget i VandkantsDanmark. Men det skyldes udelukkende de mange, mange, der yder en frivillig indsats – uden anden afregning end en t-shirt med (for Slagter Winther Cups vedkommende) et rygmærke, hvor Tonny Thomsens gummiged står skarpt. Der er nu også en udpræget mangel på den slags designer-t-shirts i ØstDanmark.

P.S. Nok får man megen viden, man ikke vidste, man gerne ville have, men vi endnu ikke fået svaret på, hvorfor nordmænd tilsyneladende elsker dåseananas i salaten, - også når der følger brun sovs og flæskesteg med. Der er fortsat noget at arbejde videre med.

P.S.S: Vil man vide mere, så kan man også se denne youtubefilm på ”nettet: https://www.youtube.com/watch?v=5gphs__vqqI&feature=youtu.be

 

Bodil Christensen

Møllegårdsvej 1 Horne

9850 Hirtshals

boc@ucn.dk

www.bodilchristensen.dk